De photobooth is mega populair op bruiloften, feesten en evenementen. En we zien ook meer aanbieders van “de photobooth”. Maar wat is een photobooth nou eigenlijk? En waar komt ie vandaan? We zochten de geschiedenis van het fotohokje voor je uit.
Het ouderwetse fotohokje
Wij hebben een moderne fotozuil, maar van oorsprong kennen we de photobooth in de vorm van een hokje. Al in 1888 hadden de Amerikanen William Pope en Edward Poole een idee voor een volautomatische fotomachine. Helaas bleef het bij een idee. Anderen probeerden het ook en er werden diverse soorten fotomachines gemaakt. Ze werkten niet zo goed en de kwaliteit van de foto’s was slecht. Een groot succes was het dus niet.
Pas in 1925 kwam het eerste fotohokje op Broadway te staan. Voor 25 cent werden er 8 foto’s gemaakt. Het ontwikkelen van de foto’s duurde ongeveer 10 minuten, dus echt snel was ie niet. Toch was de photobooth een enorm groot succes. Al in het eerste half jaar werd de eerste betaalde “photo booth” door zo’n 280.000 mensen gebruikt. Hierna verschenen de fotohokjes op steeds meer plaatsen.
Andy Warhol photobooths
Kunstenaar Andy Warhol (1928-1987), bekend van de Campbel soepblikken, was ook gek op de photobooth. Zijn ontdekking van de “coin operated photobooth” gaf hem nieuwe mogelijkheden. Hij nam de foto’s mee naar zijn studio en maakte er gigantische grote kunstwerken van. Hij maakte zo geweldige portretten van vrienden, maar ook van zichzelf (#selfie).
Het bekendste werk dat hij maakte met de photobooth was “Ethel Scull 36 Times” (1963). Het was zijn eerste portret dat werd verkocht en werd ook wel “The most successful portrait of the 1960s” genoemd. Het bestaat uit 36 photobooth foto’s die hij later bewerkte.
De booth op stations en warenhuizen
De laatste jaren vond je het fotohokje in Nederland vooral op stations en in warenhuizen. Verdikkeme, de Vroom & Dreesman bestaat niet meer en ook op de meeste stations zijn de photobooths inmiddels verdwenen.
Erg jammer, want ze zijn nog steeds erg leuk. Zo’n vintage fotostripje, gewoon lekker zwart-wit, is toch erg leuk om te maken met je vriendinnen. Met z’n allen samengepropt in het kleine hokje, gekke bekken trekken verstopt achter het gordijntje. Lachen!
Photobooth nog altijd erg trendy!
Gelukkig zien we de photobooth in steeds meer varianten terug, zoals onze moderne fotozuil. Het gordijntje hebben we weggelaten, zodat je goed kan zien hoeveel plezier iedereen heeft voor de camera. De photobooth is mega trendy. Vooral op bruiloften, maar ook op andere feesten en evenementen.
Meer over de geschiedenis van de photobooth lees je op Wikipedia. Of zoek gewoon eens een ouderwets fotohokje op. Op station Utrecht schijnt er nog eentje te staan.
Bronnen: Wikipedia, Andy Warhol – “Giant size”, ISBN 978 0 7148 4980 5 (pag. 246)